Mediul fizic și biodiversitatea

Geologie

Dealurile Agighiolului fac parte din orogenul nord-dobrogean, orogen chimmeric (alpin timpuriu), format pe radacinile cutate mai vechi ale catenei hercinice. Orogenul chimmeric a inceput sa se dezvolte la sfarsitul Permianului (acum cca cu 270 milioane de ani), evolutia sa incheindu-se inainte de Cretacicul superior, in Jurasicul superior sau Cretacicul inferior (in urma cu 160  si respectiv 120  milioane de ani.)

Dealurile Agighiolului sunt alcatuite din formaţiuni sedimentare dominant calcaroase de vârstă triasică, acoperite parţial la partea superioară de depozite fine de loess (depozite eoliene de vârsta pleistocen inferior-holocen). Depozitele calcaroase stau pe un fundament hercinic (granite porfiroide cu biotit si muscovit, uneori si amfibol, pegmatite si roci metamorfice), care apare la zi în partea de nord-vest a dealurilor, în Kazalgic Bair si Uzun Bair. Fundamentul granitic din Kazalgic Bair si Orta Bair a fost strabatut de foraje pe adancimi de peste 700 m. Conform publicatiilor existente, granitele sunt considerate de varsta Paleozoic superioara, Carboniferă (formate in urma cu cca 300-320 milioane de ani).

Harta solurilor sc. 1:1.000.000, elaborată de Institutul de Cercetari pentru Pedologie şi Agrochimie (Florea şi Parichi, 1978), arată că solurile formate pe rocile calcaroase din zona sitului sunt predominant cernoziomuri carbonatice (inclusiv castanii şi ciocolatii), rendzine şi cernoziomuri cambice, levigate sau podzolite.

Mesaje

Lasa un comentariu